
Postcode: | |
|
| Zoeken: |
![]() |
Gebruik van Casadata TaxaCare
Casadata TaxaCare is een MicroSoft Windows 32-bits software applicatie, dat u met een setup programma kunt installeren.
Dit digitale taxatieprogramma is speciaal ontwikkeld voor taxateurs en risico-inspecteurs om voor verzekeraars efficiënt alle soorten opstallen met hun (bedrijfs)inrichtingen te inspecteren en te taxeren.
De Casadata TaxaCare werkt op een Windows tablet, laptop of desktop met een Windows besturingssysteem vanaf 8.1.
Het programma is ingericht als een matrix, met aan de linkerkant het menu met de programma mogelijkheden en aan de bovenzijde de vermelding van het object waarop de gegevens betrekking hebben.
Filter en Instellingen
Bij ‘Filter’ kunt u Casadata TaxaCare helemaal naar uw wensen inrichten.
U kunt met verschillende typen inspecties/taxaties werken, bijvoorbeeld ingedeeld in compact of uitgebreid of ingedeeld naar type branche of objecten.
In het hele programma kunt u steeds in twee of drie stappen afdalen van globaal naar meer gedetailleerde informatie.
Met het 'Filter' kunt u per item met drie kleuren aangeven welke informatie en tot welk afdaalniveau u wilt gebruiken, zien of verbergen.
Bij de 'Instellingen' legt u de contactgegevens van uw eigen organisatie vast in het kader van de gebruikslicentie van het programma, alsmede de contactgegevens van uw administratie en helpdesk.
Tevens staan de versie van het programma en de einddatum van de licentieperiode vermeld.
Ook de installatiesleutel en de ID-code worden weergegeven.
Menu
In het menu aan de linkerkant van het scherm staan de programma mogelijkheden.
Het menu kent de volgende hoofdindeling:
- Klantgegevens;
- Risico-adres;
- Objecten;
- Inspectie;
- Taxatie;
- Conclusie en samenvatting;
- Instellingen.
Het hoofdmenu van Casadata TaxaCare begint met Klantgegevens en daaronder het Risico-adres en de Objecten op dat adres.
Een klant kan op het risico-adres meerdere objecten hebben, die men moet inspecteren of taxeren.
Men moet in de Casadata TaxaCare altijd een klant aanmaken, een risico-adres en één object op dat adres, waarop de gegevens van de inspectie of taxatie betrekking hebben.
Klantgegevens
Bij Klantgegevens staan alle relevante klant- en verzekeringsgegevens van de verzekerde, zoals de contactgegevens, bedrijfsactiviteiten en specifieke bedrijfsgegevens.
In het submenu Administratieve gegevens kunt u vastleggen de contactgegevens, aantal polishouders, het type verzekering en de reden voor taxatie of inspectie en een eventueel advies voor een volgende herinspectie.
In het submenu Activiteiten verzekerde legt u meer informatie over het bedrijfstype, de activiteiten en eventuele nevenactiviteiten vast.
In het submenu Bedrijf verzekerde specifiek vermeldt u desgewenst nadere informatie over het bedrijf, zoals het oprichtingsjaar, omzet, organisatievorm, bedrijfsleiding, werknemers, bedrijfstijden en het al dan niet aanwezig zijn van een BHV organisatie.
Risico-adres
Bij Risico-adres staan alle relevante gegevens vermeld die betrekking hebben op de algemene bereikbaarheid van het adres, de risico’s en algemene voorzieningen in het kader van brandveiligheid, de algemene indruk van de situatie en omstandigheden op het adres. Tevens kan men alles vastleggen via foto’s en plattegronden van het adres.
Risico-adres is ingedeeld in de volgende submenu’s:
- Algemene indruk
met aandacht voor orde en netheid, moraliteit, roken, sluitronde en voorzieningen rondom noodstroom.
- Bereikbaarheid
met de aspecten rondom ligging, belending en afscheiding.
- Brandveiligheid
met oog voorbrandbare buitenopslag, vandalisme en brandstichting, blusmiddelen, brandweer en de aanwezigheid van een hydrant / brandkraan via waterleiding, open water of een eigen brandput / blusbron.
- Afbeeldingen risicoadres
geeft de mogelijkheid om van het risico-adres plattegronden, afbeeldingen of foto’s in te lezen, om daar vervolgens met pictogrammen brandgevaarlijke zaken en extra voorzieningen in aan te geven en ze te voorzien van heldere bijschriften of opmerkingen.
Objecten
Bij Objecten legt u voor een praktische inventarisatie vast om wat voor type object het gaat, of de BTW erop van toepassing is, hoe de situering en belending van het object is, wat de afmetingen zijn en of het object een fundering en een kelder heeft.
In de submenu's kunt u dieper ingaan op het gebruik van het object en de bouwaard en installaties ervan.
Het submenu Objectgebruik biedt de mogelijkheid om aan te geven of het om bedrijfsmatig of particulier gebruik gaat, wat de status van het gebruik is, door wie het wordt gebruikt en om het type gebruik nader aan te duiden.
Het submenu Bouwaard legt de bouwkundige samenstelling van het object nader vast. U kunt informatie vastleggen over de draagconstructie, gevel wanden, de gevelisolatie, dakvorm, dakconstructie, dakbedekking, dakisolatie, zonnepanelen, beganegrond vloeren en de verdiepingsvloeren.
Het submenu Afbeeldingen object maakt het mogelijk om eenvoudig en efficiënt van het betreffende object plattegronden, afbeeldingen en foto’s vast te leggen en te voorzien van toelichting en pictogrammen.
Inspectie
In ‘Inspectie’ kan men snel, efficiënt en gestandaardiseerd alle relevante risico-gegevens inspecteren en registreren. Snel en overzichtelijk komen in dit inspectie protocol alle relevante aandachtspunten in beeld voor het bepalen van de risico’s van de diverse dekkingen, of het nu gaat om brand, storm of om risico’s voor andere dekkingen zoals bedrijfsschade. Steeds volgens de actuele standaarden ten aanzien van bijvoorbeeld brandklassen en inbraakpreventiemiddelen.
Zodra de inspecteur bij een item aangeeft, dat de situatie onvoldoende of onaanvaardbaar is, worden deze items getoond bij de Samenvatting bij de Conclusie.
Elk relevant item heeft een unieke ID-code, waarmee u gelijksoortige risico-objecten kunt selecteren om er gerichte inspecties mee uit te kunnen voeren of om andere acties te ondernemen.
Het menu-onderdeel ‘Inspectie’ heeft de volgende submenu’s:
- Brand
- Storm
- Inbraak
- Water
- Bijzondere risico's
- Bedrijfsschade
Brand
Bij het submenu ‘Brand’ komen de risicofactoren aan bod, daarna de risico beperkende voorzieningen en maatregelen, zowel de bouwkundige, technische en organisatorische. Aandachtspunten zijn onder meer de inpandige werkplaats, de aanwezige installaties en voorzieningen.
Storm
Bij het submenu ‘Storm’ is er aandacht voor de stormwaardigheid van de opstal, of de aanwezige stormvoorzieningen voldoende zijn, of er bomen nabij het object staan en of er sprake is van een leegstaande silo nabij object.
Inbraak
Bij het submenu ‘Inbraak’ inspecteert u het inbraakrisico door ligging of belending en beoordeelt u het object op risicoklasse VRKI-lijst, bouwkundige voorzieningen, compartimentering, kluis, elektronische beveiliging, alarmering, reactieopvolging, organisatorische voorziening, risico / beveiligingsniveau inbraak en op speciaal te verzekeren ruimte(n).
Bijzondere risico's
Bij het submenu ‘Bijzondere risico's’ is er aandacht voor verschillende soorten bijzondere risico’s, zoals schade door aanrijding in verband met de manoeuvreerruimte of intern transport, door zonnepanelen of collectoren, asbest, inhoud van bijzondere ruimten of opslag.
Bij ‘Water’ inspecteert u het object op sneeuwdruk, water, accumulatie, hemelwaterafvoeren en op de situatie betreffende de opslag van goederen.
Bedrijfsschade
Bij het submenu ‘Bedrijfsschade’ kunt u het bedrijfsschade risico nader in kaart brengen met informatie over de periode van verzekering, herbouw, seizoensinvloeden en sanering, back-up bedrijfsinformatie, toeleveranciers risico, enzovoorts.
Taxatie
Met ‘Taxatie’ kan de taxateur snel de herbouwwaarde bepalen op basis van de nieuwbouwkosten in combinatie met een herbouwwaardefactor.
De taxateur hoeft alleen voor de taxatie een vergelijkbaar referentiegebouw te kiezen en de grootte daarvan in te voeren, bijvoorbeeld het aantal vierkante meters vloeroppervlakte of het aantal koeien als het om een rundveehouderij gaat.
Vervolgens kan de taxateur de taxatie verfijnen met plussen en minnen met kostenkengetallen van gebouwonderdelen, ruimten of aanbouwen.
Op basis van concrete projecthoeveelheden van gerealiseerde projecten zijn deze kostenkengetallen samengesteld met begrotingen van de elementgroepen, zoals kelders, funderingen, gevels, daken, installaties, dierverblijf inrichtingen etc.
Hierdoor zijn de kostenkengetallen zeer transparant en gemakkelijk door de taxateur te verfijnen.
Casadata TaxaCare rekent automatisch alle wijzigingen door die daarmee samenhangen.
Conclusie
Bij 'Conclusie' kan de taxateur de schadeverwachting, verzekerde bedragen, afspraken, samenvattingen en conclusies vast leggen.
Met ‘Conclusie’ kan de schadeverwachting aangegeven worden en de gemaakte afspraken vastgelegd worden op basis van de inspectie en kunnen uiteraard ook de verzekerde bedragen op basis van de taxatie vasgetlegd worden.
Ook kunt u een samenvatting geven per object of per risico-adres. Automatisch verschijnen alle items met een beoordeling als 'onvoldoende' of onacceptabel risico bij de samenvatting in beeld. Tenslotte kan de verzekerde digitaal voor akkoord ondertekenen.
‘Conclusie’ biedt de volgende submenu’s:
- Schadeverwachting per object;
- Schadeverwachting per risico-adres;
- Verzekerde bedragen per object;
- Verzekerde bedragen per risico-adres;
- Verzekerde bedragen totaal per polis;
- Clausules;
- Samenvatting;
- Afspraken en gegevens;
- Ondertekening.
Rapportage
Bij de rapportage hebt u verschillende keuzemogelijkheden.
U kunt alles van het complete risico-adres afdrukken of alleen van een specifiek object.
Bij een externe rapportage worden de interne memo's en een aantal beoordelingen m.b.t. moraliteit e.d. niet weergegeven en bij een interne rapportage worden wel alle verwerkte gegevens getoond.
De herbouwwaarde kunt u eveneens bij het object en risico-adres weergeven of gezamenlijk gegroepeerd als bijlage. Daarbij kunt u ervoor kiezen om alleen de eindbedragen weer te geven of ook de gedetailleerde samenstelling uitgeklapt te tonen.